ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Close

το ιερό των Δελφών

Στο κέντρο της αρχαίας Ελλάδας, ανάμεσα στις απόκρημνες πλαγιές του Παρνασσού, απλωνόταν το ιερό των Δελφών, ένας τόπος όπου ο κόσμος των θνητών και το Θεό συναντιούνταν μέσα από την ομίχλη του μυστηρίου.

Ο τόπος αυτός, ο ομφαλός της γης, όπως τον ονόμαζαν οι Έλληνες, ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα, τον θεό του φωτός, της μουσικής και της μαντικής. Αλλά οι Δελφοί δεν ήταν απλώς ένας θρησκευτικός χώρος ήταν ένας καθρέφτης της ανθρώπινης αγωνίας για κατανόηση και σοφία.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Δίας άφησε δύο αετούς να πετάξουν από τα άκρα του κόσμου, και εκεί όπου συναντήθηκαν, ιδρύθηκαν οι Δελφοί.

Σε αυτόν τον τόπο, οι θνητοί πίστευαν ότι μπορούσαν να αγγίξουν το Θεό, να λάβουν απαντήσεις για τις ζωές τους και να διαλευκάνουν το μυστήριο του πεπρωμένου. Το μαντείο, με την ιέρεια του, την Πυθία, να κάθεται στον τρίποδα, λειτουργούσε ως γέφυρα ανάμεσα στο ανθρώπινο και το υπερφυσικό.

Η Πυθία ήταν γυναίκα με εξαιρετική πνευματική και ηθική καθαρότητα, που επιλεγόταν για να υπηρετήσει τον Απόλλωνα. Όταν καθόταν στον τρίποδα, οι ατμοί που αναδύονταν από μια σχισμή στο έδαφος την έβαζαν σε κατάσταση έκστασης.

Επιστημονικές θεωρίες προτείνουν ότι αυτοί οι ατμοί περιείχαν αιθυλένιο, ένα αέριο που προκαλεί παραισθήσεις. Σε αυτήν την κατάσταση, η Πυθία προέφερε λόγια που ερμηνεύονταν από τους ιερείς, δημιουργώντας χρησμούς γεμάτους διφορούμενα νοήματα.

Αυτό το διφορούμενο, ωστόσο, δεν ήταν αδυναμία αλλά ένα φιλοσοφικό βάθος οι χρησμοί απαιτούσαν από τους ερωτώντες να σκεφτούν, να εμβαθύνουν και να αναζητήσουν την αλήθεια μέσα από την προσωπική τους κρίση.

Το μαντείο είχε πολιτική, θρησκευτική, και φιλοσοφική σημασία. Κατά την ακμή του, οι Δελφοί δεν ήταν μόνο ένα κέντρο θρησκευτικής δραστηριότητας αλλά και διπλωματίας.

Οι πόλεις-κράτη έστελναν αφιερώματα για να εξασφαλίσουν την εύνοια του θεού, ενώ οι χρησμοί επηρέαζαν αποφάσεις για πολέμους, συμμαχίες, και αποικισμούς. Ο Κροίσος, ο βασιλιάς της Λυδίας, όταν ρώτησε αν πρέπει να επιτεθεί στους Πέρσες, έλαβε την απάντηση ότι «εάν διαβεί τον Άλυ ποταμό, θα καταστρέψει μια μεγάλη αυτοκρατορία».

Ο βασιλιάς, σίγουρος για τη νίκη του, αγνόησε τη διφορούμενη φύση της προφητείας, μόνο για να δει τη δική του αυτοκρατορία να καταστρέφεται.

Αλλά πέρα από την πολιτική του διάσταση, το μαντείο είχε έναν βαθιά φιλοσοφικό πυρήνα. Οι επιγραφές στους τοίχους του ναού, όπως «Γνώθι σαυτόν» και «Μηδέν άγαν», ήταν προσκλήσεις για αυτογνωσία και μέτρο.

Οι φράσεις αυτές αντικατόπτριζαν την ουσία της ελληνικής φιλοσοφίας, που έβλεπε τη σοφία όχι ως κάτι που επιβάλλεται από έξω, αλλά ως κάτι που ανακαλύπτεται μέσα από την προσωπική αναζήτηση και την ισορροπία.

Καθώς η αρχαία Ελλάδα άλλαζε, το μαντείο άρχισε να φθίνει. Οι Ρωμαίοι το σεβάστηκαν, αλλά η άνοδος του Χριστιανισμού και η αλλαγή στις θρησκευτικές αξίες οδήγησαν στην παρακμή του. Το 391 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α’ διέταξε το κλείσιμο του μαντείου ως μέρος της καταστολής της ειδωλολατρίας. Ωστόσο, η κληρονομιά των Δελφών παρέμεινε.

Οι αρχές της αυτογνωσίας και της αναζήτησης του μέτρου συνεχίζουν να εμπνέουν, υπενθυμίζοντας ότι οι απαντήσεις στα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής δεν βρίσκονται σε εύκολες προφητείες αλλά στη συνεχή εσωτερική αναζήτηση.

Οι Δελφοί ήταν κάτι περισσότερο από ένας θρησκευτικός τόπος. Ήταν μια φιλοσοφική αλληγορία για την ανθρώπινη κατάσταση: μια αέναη αναζήτηση για νόημα, για αλήθεια, για επαφή με το υπερβατικό.

Και μέσα σε αυτή την αναζήτηση, ο θνητός, όπως και η Πυθία, καλείται να βρει τη φωνή του θεού όχι μόνο στα βάθη της γης αλλά και στα βάθη της ψυχής του.